full toturial install jbed rom froyo dan install opera 7.1 maxis by potcot yang ganteng

Posted by POTCOT on 02:39 PM, 13-Feb-13

assalamualaikum peminat ku seluruh dunia -..- sbnr nya aku da buntu ni. Org syik tanya bkanaan opera 7.1 so. Aku da bfkr msak2 dri tadi subuh lgi. Nak post ke tk. Sbb trick ni panjang sngt la. Wat pening pala je.ok post ni kli kita menjalan kan opera mni mlalui app jbed. Apa itu jbed?? Korg x yah nk tau la. Ikut je step aku bgi ni. Mula2 download dlu app jbed di sini ni aku ajar yang guna rom froyo je ye? 2.2 yang lain dari tu pandai2 la ye cri kt 4shared sblm tu smartpon korg da di root. Apa itu root? Root 2 pala hotak -..- ok ikut step di bwah ni ye yang newbie tu slow ok jgn gopoh




FULL TOTURIAL DARI POTCOT ENCEM


1, download dulu file Jbed.zip dan simpan di /SCCARD// kamu jangan mandai2 simpan di dalam folder pulak ya? Ingat dalam sd card sahaja
2, off/matikan hp anda dan tunggu hingga hp anda betul2 OFF/mati
3, lepas tu tekan buttom/butang HOME +SWICHT secara bersamaan jangan lepaskan sehingga muncul halaman ANDROID REBOOT SYSTEM
4, di halaman tersebut ada beberapa pilihan. anda pilih APPLY UPDATE FROM SDCARD dan tekan OK
5, anda akan di bawa ke SDCard. tugas anda adalah mencari file Jbed.zip nya.. dan tekan OK pada file itu
6, anda akan di bawa ke halaman ANDROID REBOOT SYSTEM di situ anda pilih REBOOT SYSTEM NOW tunggu hingga hp anda ON/ hidup dan selesai.. anda berjaya menginstal aplikasi emulator java di hp android anda

CARA GUNA JBED
1, cari aplikasi yg telah anda instal tdi.. buka aplikasi tu
2, setelah itu tekan kat tulisan SD card tu dan cari file java yg ingin anda instal tu di memori kad@Sdcard
3, setelah anda jumpa file java yg anda inginkan. klik pada file java pilihan anda itu dan tunggu hingga proses penginstalan selesai..
P/S : saat anda berada di halaman ANDROID REBOOT SYSTEM fungsi sentuh di scrin hp anda tidak akan berfungsi... jadi cara mengawal scrin hp anda adalah seperti berikut VOLUME : " + " utk ke atas " - " utk ke bawah HOME : utk OK SEKARANG ANDA DAPAT MENBUKA DAN MENGINSTAL FILA JAVA DI HP ANDROID ANDA
selain cara ni kita juga boleh install java mengguna kan app j2me tapi aplikasi java tu kena convert dulu kepada apk. Ok download di bawah ni opera java by hacker69.mywapblog. Ganti zip tu kepada jar. download opera di sini install guna jbed gna ip standard korg port 80 dengan lagi 1 aku dah lama dalam ni tak awek ke nak couple dengan aku ni? Aku ni kuat badan tab mcam bonser. Terer lak tu btumbuk rugi la sapa tak dapat aku ni rurururu -..-

Share on Facebook Share on Twitter

Comments

6 responses to "full toturial install jbed rom froyo dan install opera 7.1 maxis by potcot yang ganteng"

KISAL on 11:15 AM, 14-Feb-13

mantap sob opera maxis ndak kah sob

BANANANA on 11:49 AM, 14-Feb-13

@KISAL,
itu lah maxis punya aku celop dari hacker69 muhehe

KISAL on 01:31 AM, 16-Feb-13

kw lh harapan klw android sukses ya bro ak sentiasa hadir

apew celop on 08:51 AM, 16-Feb-13

admin.. hp ku xperia x8 rom froyo 2.2.9 ... bla aku install jbed ko ni.. abourd.. x jdi.. apa hal...

BANANANA on 03:27 PM, 16-Feb-13

@apew celop,
sebelum ni aku guna x8 juga. Xcovery kmu da ada ke? Kmu da ikut step aku bgi ni ke? Kmu cuba cari jbed yang lain dulu. Then cuba buat skali lagi.kalau tak bole juga kamu cuba tukar rom p 2.3 gingerbred kalau tak boleh juga kmu tunggu la aku post trick yg baru. Aku skrng ni tgh usaha convert 7.1 guna app j2me

BANANANA on 03:31 PM, 16-Feb-13

@KISAL,
muhehe thaks -..-¥ robot hijau no 1

Subscribe to comments feed: [RSS] [Atom]

New Comment

[Sign In]
Name:

Comment:
(Some BBCode tags are allowed)

Security Code:
Enable Images